Акция "Свещ на паметта" организира руското посолство в навечерието на Деня на паметта и скръбта
Секция: България - Русия
21 Юни 2021 21:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акция "Свещ на паметта" организира руското посолство в навечерието на Деня на паметта и скръбта

/КРОСС/ В навечерието на Деня на паметта и скръбта до Паметника на Съветската Армия в София се състоя акция "Свещ на паметта". Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, служители на Посолството и на Търговското представителство на Русия в България, съотечественици и на българска общественност почетоха с минута мълчание паметта на всички загинали по време на Великата Отечествена война. Поклон!

 

***Рано на разсъмване на 22 юни 1941 г. фашистка Германия атакува Съветския съюз, без да обявява война. Нейната авиация нанася масирани удари срещу летища, железопътни възли, военноморски бази, места за постоянно разполагане на войски.

Тежка кървава война, продължила 1418 дни и нощи, завършва на 9 май 1945 г. с пълното поражение на страните от фашисткия блок. Общите човешки загуби на СССР по време на войната възлизат на 26,6 милиона души. От тях над 8,7 милиона загинаха на бойните полета, 7,42 милиона души бяха умишлено унищожени от нацистите в окупираните територии, повече от 4,1 милиона загинаха от жестоките условия на окупационния режим.