Граждански арест на пътя: Пиян шофьор опита да избяга от произшествие
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Граждански арест на пътя: Пиян шофьор опита да избяга от произшествие

/КРОСС/ Спонтанен граждански арест за пиян шофьор беше извършен през уикенда в Пловдив. Това стана, след като 60-годишен мъж предизвикал произшествие и направил опит да избяга.

Иван Деспов, който е извършил ареста, разказа за случилото се. По думите му той видял, че на пътя се е случило ПТП и тъй като никой от другите минувачи не спрял, Деспов отбил с идеята да помогне. В този момент обаче един от автомобилите отново потеглил и Деспов осъзнал, че извършителя се опитва да напусне произшествието.

Не съм рейнджър, но в подобни ситуации съм се намесвал когато съм уверен и мога да направя нещо, и не съм застрашен, каза Деспов.

В крайна сметка той успява да задържи извършителя с помощта на още един граждани докато на място пристигнат органите на реда.

Според адвоката Емануил Бастрев в българското законодателство има формулировка, която позволява извършването на граждански арест. Това е въведено през 1997 година, но трябва да се внимава. Едната насока в такива ситуации е вредите, които биха били причинени, да са съразмерни на това, което е направило лицето, каза Бастрев.

По думите на юриста подобни ситуации винаги са много сложни от правна гледна точка. В същото време не е задължително веднага да се уведомят органите на реда.

Най-често подобни арести се правят при джебчийски кражби или тези, които се извършват в търговските обекти, каза Бастрев.