Жената на загиналия пилот на МиГ-29 разказа нейната версия за случилото се при трагедията
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жената на загиналия пилот на МиГ-29 разказа нейната версия за случилото се при трагедията

/КРОСС/ Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев разказа пред NOVA нейната версия за трагедията. Инцидентът с падането на военния самолет стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично - при издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал. След това това започна активно издирване на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29, което продължава и до днес.

Информацията, която Димитрина Попова е успяла да разбере през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели. Тя разговаряла с тях в началото. Впоследствие, обаче, информацията станала все по-малко.

Въпросите, които Димитрина Попова постави с разказа си, са много и са сериозни – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.
„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 ч. трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, спомня си Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, разказа жената на загиналия пилот.

Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочи тя.

Димитрина не изключи възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка", разказа още Попова.

Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.