Вече има 3 заявки от училища за безплатна почивка на ученици и учители
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вече има 3 заявки от училища за безплатна почивка на ученици и учители

/КРОСС/ Вече има три заявки от училища за участие в новата Национална програма "Отново заедно" за безплатните летни почивки на учениците и има интерес към нея, каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той припомни, че от МОН са отговорили на актуални въпроси по програмата.

Националната програма "Отново заедно" се финансира с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. Те ще стигнат за почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. От МОН вчера съобщиха, че в участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища.

Учителите, които ще придружават учениците на летните лагери, ще получават заплащане по реда на съществуващите наредби, защото "нямаше време да се смени наредбата", обясни министър Денков. Той добави, че за да се реализира програмата в сравнително кратки срокове, това ще стане по съществуващия ред - по Наредбата за ученическите пътувания.

Очакванията ни за програмата са 30 000 участници, от които 27 000 ученици, да отидат заедно за една седмица на почивка, да си починат от тежката учебна година и да участват в културни и спортни програми, обясни образователният министър.

Попитан за коментар за преминалите вече изпити в училищното образование, министър Николай Денков заяви, че за "за момента, нашата оценка /на МОН/ е, че няма допуснати грешки и че нещата изглеждат сравнително спокойно спрямо очакванията".