Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира за починалото в болница момиче
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира за починалото в болница момиче

/КРОСС/ Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира и започва разследване на причините, довели до смърттта на 15-годишната Зейнеб от сливенския кв. „Речица", пише „Труд" цитирайки обвинението.

Момичето изпаднало в клинична смърт на 20 юни сутринта, преди да му бъде направено изследване на скенер в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен. Въпреки реанимацията, продължила 42 минути, пациентката е издъхнала. От прокуратурата потвърдиха, че й е извършена аутопсия от патоанатом, с участието на хирург. Тя е приключила със заключение „дифузен апандецит". Предстои да бъде прегледана цялата медицинска документация и да бъдат изследвани всички обстоятелства по случая, за да се установи дали действията на всички медицински лица са били адекватни и фаталният край на момичето е бил предотвратим, въпреки перитонита. Изчакват се и резултатите от медицинския одит, който ще бъде извършен от здравната каса.
Ден по-рано вътрешна проверка бе извършена и от самата болница. „Нашата лекарска контролна комисия извърши проверката. Засега мнението ни е, че е взето късно решение за хирургическо лечение на пациентката", каза д-р Хрисант Хрисантов, зам.директор по медицинската дейност.

Почернените родители заявиха категорично, че ще търсят възмездие за смъртта на детето си по съдебен път. Майката Стефка Павлова и бащата Шукри Ахмед отправиха обвинения, че до фаталния край се е стигнало заради лекарска небрежност.

Хронологията по случая е вече известна. Зейнеб е постъпила в болницата в 14 часа на 16 юни. Преди това е била консултирана от личния си лекар и от хирург, който не е установил остър хирургичен корем. Момичето е било с оплаквания от повръщане и диария, които се появили два дни преди да бъде потърсена лекарска помощ. Била е хоспитализирана в детското отделение, където са извършени множество изследвания, назначено е лечение с антибиотици, назначени са консултации с лекари-специалисти. В нощта срещу 20 юни състоянието на момичето се е влошило. Преди да бъде извършена хирургическа операция е било назначено изследване на скенер. Зейнеб не е могла да дочака нито резултатите от скенера, нито операцията. От болницата коментираха по-рано, че поставянето на диагнозата е било затруднено от наднорменото тегло на пациентката, която въпреки крехката си възраст, е тежала 115 кг. Случаят бе обсъждан като медицински казус заради противоречиви симптоматика и оплаквания.