Борис Цветков: В София има над 70 общински терена подходящи за детски градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Цветков: В София има над 70 общински терена подходящи за детски градини

Решението е ускорено строителство на детски заведения и незабавно изплащане на компенсации за всички деца, не само над 3 години, за които няма места, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България" в 24 МИР

/КРОСС/ За 12 500 деца няма места в общинските детски ясли и градини. А има над 70 общински терена, подходящи за детски заведения. Това каза Борис Цветков, кандидат за народен представител от „БСП за България" в 24 МИР - София, пред радио „Фокус".

Той даде пример, че в район Искър има 3 терена по 10 дка, които 90% са общински и малка част от тях трябва да се отчужди. По думите му на нито едно от тези терени не е предвидено да се строи. „Под наш натиск в района се разшириха 2-3 от съществуващи детски градини. Но в райони като „Овча купел" например, общината загуби такива терени, защото не са отчуждени в законовия срок", обясни Цветков.

„Предложението на БСП е ускорено строителство на тези общински терени, както и незабавно изплащане на компенсации на всички деца, не само за над 3-годишните. Заплащането трябва да бъде автоматично, за да се избегне бюрокрацията", заяви той.

Кандидатът за народен представител коментира и темата с презастрояването в София. „С колегите ми подготвят законопроект, в който създаваме така наречен „Зелен фонд". В него държавата и Столичната община ще могат да заделят пари за отчуждаване на имоти", каза Цветков. И даде пример - приходите от заведенията в Южен парк да влизат в този фонд, а със събраните средства да се отчуждават изцяло частните терени.

Борис Цветков смята, че вторият етап на започналия у нас политически процес е обединение на партиите около приоритетни за гражданите теми. „На последните избори мнозинството от гражданите са заявили, че вече не искат да бъдат управлявани от ГЕРБ и досегашния модел. Не бе решена обаче втората задача, а именно на мястото на този порочен и необичан модел на ГЕРБ, каква да е новата конструкция, която да управлява България. Въпросът е кои са общите приоритети, които да обединят иначе различните партии. Сред тях справяне със социално-икономическите последици от здравната криза и връщането на нормалността в държавата", обясни той.

"В 45-ото Народно събрание БСП внесе законопроект за актуализация и преизчисляване на пенсиите. Имаме и идеи за справяне с икономическата криза чрез публично и прозрачно харчене на парите, в интерес на дребния и среден бизнес", коментира Борис Цветков.