Въвеждат законова забрана за политическата дейност и агитация в училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат законова забрана за политическата дейност и агитация в училище

/КРОСС/ Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини да бъдат забранени. Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица. Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание.
„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование", подчерта министър Николай Денков пред журналисти днес. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа", подчерта проф. Денков.
В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности".
Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.
Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.