Министър Кацаров: Оттук нататък високите технологии ще са в медицината
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кацаров: Оттук нататък високите технологии ще са в медицината

/КРОСС/ "Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава. Освен по-добър достъп до навременни, качествени и ефективни здравни грижи за всички български граждани, то може да осигурява и по-добри приходи. Не трябва да бъде разглеждано като държавен разход, като администрация или вид форма на социално подпомагане, а като икономическа дейност, която може да носи дори печалба към държавния бюджет". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на дискусията „Инвестициите в здравеопазването".

"Нивото на здравната система зависи от човешкия потенциал. От полза на цялото общество е той да бъде развиван и организиран правилно", допълни министърът. Той подчерта, че е важно всички усилия на здравната система да бъдат насочени към повишаване качеството и продължителността на живота у нас. „До момента високите технологии бяха компютрите и софтуерът. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината", отбеляза д-р Кацаров и добави, че това ще промени стандарта на живот на хората. Като пример той посочи ваксините срещу COVID-19, които бяха разработени благодарение на новите технологии.

Форумът „Инвестиции в здравеопазването" се организира от инициативата „Заедно за повече здраве", партньори на която са Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В рамките на събитието бяха представени и обсъдени данни от Доклада на Комитета по здравеопазване на Американската търговска камара в България „Здравеопазването като инвестиция".

Всички участници във форума се обединиха около идеята, че здравната система у нас трябва да бъде променена. Тема на дискусията бяха още увеличаването на публичните инвестиции в здравеопазването, оптимизирането на контрола и ефективността като част от стратегическия дневен ред на страната, нуждата от обновяване на инвестиционната стратегия в сектора с оглед постигане на по-добри здравни резултати и др.