Янев: Ситуацията с безводието в Лом е „омагьосан кръг“
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2021 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янев: Ситуацията с безводието в Лом е „омагьосан кръг“

/КРОСС/ Премиерът Стефан Янев посети Лом във връзка с щетите от наводненията през последните дни.

"Имало е проект преди години за пречиствателна станция, който така и не се е случил. В момента кметът на града дори и да има пари да прави канализация, не може да я направи, защото няма пречиствателна станция. И тук кръгът става омагьосан. Получава се така, че град на брега а Дунава без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура. Това отговори на журналистически въпрос Янев във връзка с безводието в града.

Той заяви, че за да се излезе от тази ситуация са необходими усилия от всички държавни институции.

Относно пораженията след валежите той заяви, че това, което се вижда в Лом е една "комплексна картина, която мога да коментирам в няколко ракурса".

"От последната седмица провеждам вече няколко срещи с различни сдружения и представители на кметства. Проведох подобна среща и с Националното сдружение на общините в България. Опитваме се да бъдем близо до проблемите на хората, които живеят в различните райони на страната ни, от гледна точка на местната власт се стремим да има не само добър диалог между местната и централната власт, но и да променим реалните действия", подчерта Янев.

По думите му се е оказало, че пътната настилка на една от улиците, част от Републиканската пътна мрежа (път за евакуация в посока Козлодуй и Атомната централа) е полагана през 1938 г.

"Оттогава не е имало сериозна рехабилитация или ремонт. При последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата пътна настилка. Различни министерства и ведомства имат отговорност в такива ситуации", добави премиерът.

Той заяви, че средства за този проблем вероятно ще бъдат отпуснати.

Кметът на Лом посочи, че щетите от пороя все още се изчисляват.