Картофите предотвратяват хипертония
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Юни 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Картофите предотвратяват хипертония

/КРОСС/ Яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония, установиха американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrients".

Картофите са основен източник на калий. Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания.

В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите показват, че консумацията на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.

Авторите също така установяват, че противно на общоприетото схващане, че висококалоричната опция за готвене на картофи, пържените картофи, е вредна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този продукт, съдържащ 330 калории, не влияе отрицателно на кръвоносните съдове.

Благоприятният ефект на картофите се основава на факта, че те намаляват задържането на натрий в организма и в това отношение, установяват учените, влияят дори по-добре от хранителните добавки с калий.

Изследователят д-р Кони Уивър каза: "Съотношението калий към натрий е може би най-важното в контекста на цялата хранителна матрица."

Картофите представляват около 20% от зеленчуците, които ядат американците. Според авторите те са много важни, тъй попълват на недостига на хранителни вещества, диетични фибри и калий. Консумацията само на един средно голям картоф задоволява около 10% от дневните нужди на възрастен от калий.