Путин и Меркел обсъдиха в телефонен разговор сигурността в Европа
Секция: Русия
23 Юни 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Меркел обсъдиха в телефонен разговор сигурността в Европа

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона общите усилия на Москва и Берлин за гарантирането на сигурността в Европа.

По молба на Меркел Путин я е информирал за резултатите от преговорите си с президента на Съединените щати Джо Байдън на 16 юни в Женева.

От пресслужбата на Кремъл уточниха, че разговорът се е състоял по инициатива на канцлера Меркел във връзка с 80-та годишнина от началото на Великата отечествена война и отбелязвания днес в Русия Ден на паметта и скръбта.

На 22 юни 1941 г. хитлеристка Германия напада Съветския съюз. Ангела Меркел е изразила съчувствието си към руския народ във връзка с неизмеримите страдания, които е причинила започнатата от нацистите война.

Двамата лидери на подчертали, че е много важно историческата памет за тези събития да бъде съхранена. Путин и Меркел са били единодушни, че от ключово значение за съдбата на следвоенна Европа е било помирението между руския и германския народ.

В днешния си брой германският всекидневник "Ди Цайт" публикува статия на Владимир Путин. В нея руският президент се обявява за възстановяване на партньорството между Русия и Европа на основата на въпросите от взаимен интерес.