България потвърди ветото за Северна Македония
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България потвърди ветото за Северна Македония

/КРОСС/ В никакъв случай не можем да изпаднем в изолация заради ветото срещу Р. Северна Македония. България е пърноправен член на Европейския съюз. Имаме своите проблеми, но сме в ЕС, докато Македония не е започнала преговорите дори", каза дългогодишният кореспондент в Скопие и Белград Николай Коев. Според него срещата в Люксембург е демонстрирала европейска солидарност.

Според Коев Европа се дистанцира от ситуацията, защото ако нашия случай с Македония стане прецедент, това ще се пренесе и в процедурата при останалите от Западните Балкани.

Историческата и фактическата истини са на наша страна. Трудно е да се артикулират фалшиви тези, каза още Коев. Според него разговорите между Зоран Заев и президента Румен Радев е липсвала острота. Тонът в разговорите с президента беше много доброжелателен, допълни Коев. Той каза още, че преди време Франция е била инициатор на новите критерии за приемане на нови членки в ЕС, като те са много по-тежки.

Там се говори даже, че Македония трябва да влезе след 8-10-11 години, там има такива тънкости, че ако не изпълниш някой от критериите, те връщат като ученик назад, допълни Коев.