Арх. Пламен Мирянов: Спирането на "Златен век" е безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2021 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Арх. Пламен Мирянов: Спирането на "Златен век" е безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава

/КРОСС/ "Златен век" със сигурност има разрешително за строеж, съдът се произнесе и то е до 2022 г. най-малко. Има и други правни становища, които твърдят дори, че е до 2028 г. Две години сме в съда и по всички принципи, това време трябва да се приспадне", заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Пламен Мирянов от "Артекс" по повод спирането от ДНСК на строежа на небостъргача заради изтекло разрешително.

"Това, което се случи е лош знак към всички инвеститори за едно безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава, защото е издаден неправомерен акт за спиране на строежа", смята арх. Мирянов.

През 2007 г. е издадено разрешението за строеж, към онзи момент те са били с валидност 5 години. През 2012 г. имаме заповед на главния архитект, с която се подновява срокът за завършване на сградата. Към 2012 г. отново имаме 5-годишен срок на валидност", обясни адвокат Милена Гайдарска за валидността на разрешителното. "Февруари 2017 г. са публикувани промените в Закона за устройство на територията и съгласно промените, за обектите от първа и втора категория, срокът за завършване на строителството е 10 години от откриване на строителната площадка, само че през 2012 г. вече имаме презаверка. Този акт е валидния и заварен към датата на поправката", отбеляза още адвокатът.

Според нея разминаването идва от това, че ДНСК изчисляват от датата на откриването на площадката, все едно не е имало презаверка на разрешителното. "Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на събитията, дали ще бъде с презаверката от 2012 г. или с друго разрешение, тази сграда ще я има", категоричен беше арх. Мирянов. Той посочи, че от компанията са готови да намалят височината на сградата от 34 на 31 етажа.