Анализатори: ВЕИ не стигат, намалете енергийните разходи
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2021 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализатори: ВЕИ не стигат, намалете енергийните разходи

/КРОСС/ Има начини да се намалят вредните емисии в атмосферата и хората да спестят пари, но недостатъчно се говори за това. Може би защото фразата "енергийна ефективност" за някои хора е скучно действие. Или че тихото правене на нещо по-ефективно не е толкова политически възнаграждаващо, колкото изграждането на нова лъскава слънчева ферма. Каквато и да е причината, ясно е, че светът не инвестира достатъчно в този критичен климатичен лост, обобщава агенция Bloomberg.

Енергийната ефективност, заедно с вятърната и слънчевата енергия, ще осигурят половината спестявания на емисии през следващото десетилетие, според данните от пътната карта на Международната енергийна агенция за достигане на беземисионна икономика до 2050 г.

Трудно е да се приеме енергийната ефективност като решение за всички проблеми, отчасти защото потребителят изпитва малко промени. Запълването на течове в домашните вентилационни системи намалява енергията, използвана за отопление или охлаждане, без да се жертва комфорта. Поставянето на по-високи стандарти за пробег за двигателите с вътрешно горене намалява разхода на гориво, но не прави шофирането по-малко приятно. Изолирането на пещ в циментова фабрика означава, че са необходими по-малко въглища за същия обем на производството. И така нататък.

3e-news.net

Някои мерки дори не се възприемат като реални ефекти при ефективността. Преминаването от автомобил с двигател с вътрешно горене на електрически означава и преминаване на същото разстояние за по-малко от половината енергия. Друг пример е смяната на газов котел с термопомпа, което води до използване на една трета по-малко енергия за същите нужди за отопление или охлаждане. Увеличаването на процента на рециклиране помага за намаляване на количеството необработени материали, които трябва да бъдат извлечени. А пътуването с градски транспорт вместо с кола е много по-енергийно ефективно. Това са само малка част от примерите, които дават анализаторите.

От решаващо значение е именно енергийната ефективност, въпреки намаляващите разходи за възобновяеми енергийни източници и батерии, които помагат да се насочат секторите като електроенергетика и транспорта в правилната посока. Просто траекториите на развитие при емисиите в други индустрии остават малко променени само чрез ВЕИ технологиите.

Мерките за ефективност са най-силният лост за намаляване на емисиите в индустриите, които трудни могат да се адаптират към новите условия. Същото се отнася и за сградите и промишлеността.