МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

/КРОСС/ Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница в София след протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия, съобщи регионалният министър Виолета Комитова.

След среща с протестиращите от инициативата "За нова детска болница" тя уточни, че визата за проектиране и строителство на новата болница ще бъде за терена, където сега се намира започнатия в миналото строеж, предвиден за целта.

Днешният протест бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът - Министерство на здравеопазването - да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

Д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи:

„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента - тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента".

В протеста се включиха множество родители с деца. Пред БНР споделиха:

„Случва ми се да виждам деца прехвърляни от отделение в друго отделение от над три различни болници в рамките на две седмици, защото няма една единна детска болница, където детето да бъде обслужено - прегледано и лекувано, както трябва".

„Новата детска болница да е на ново място с нова структура";

„Един скелет на сграда, който е стар, включително морално остарял, но освен това опасен, незаконен и негоден"

В предаването "Преди всички" д-р Бояна Петкова заяви, че ще настояват за нов проект за детската болница.

"Ако не бъдем включени в разговорите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни протести през следващата седмица", заяви д-р Петкова.