Стефка Костадинова прие факела с олимпийския огън
Секция: СПОРТ
23 Юни 2021 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефка Костадинова прие факела с олимпийския огън

/КРОСС/ С редица активности Българският олимпийски комитет отбелязва международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. В столицата председателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на студенти от НСА факела със символичния олимпийски огън. „Днес е празник в целия свят. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас - бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията," каза в краткото си приветствие към студентите Костадинова.

Щафетата стартира по-рано сутринта пред сградата на НСА на ул. Гургулят" преди да премине през Националния стадион „Васил Левски", където в носенето на факела се включиха част от трениращите там национални лекоатлети и деца от атлетическите школи. През целия маршрут по софийските улици до финала в комплекс „Спортна София" в Зона В5 бегачите бяха бурно приветствани от столичани и гостите на града.

След това председателят на БОК даде старт на кросовото бягане из алеите на най-новия софийски парк „Възраждане", в което се включиха ученици от столичните училища, представители на НСА и други висши училища. Всички участници бяха със специални фланелки с логото на олимпийския ден. Празникът завърши със стотици снимки и селфита на младежите с настоящата световна рекордьорка в скока на височина, глобална знаменитост и икона на българския спорт Стефка Костадинова.

Ден по-рано в НСА Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бяха ознаменувани с демонстрации в един от петте нови за игрите в Токио олимпийски спорта - скейтборд. Виртуозните изпълненията предизвикаха огромен интерес. Във висшето спортно училище традиционно студенти и преподаватели отбелязват празникът с редица други надпревари и активности. Всички участници получиха сп ециални паметни грамоти.

Преди това Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бе честван и в Сопот, където в Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" факелът с олимпийския огън беше носен от Александър Попов, ученик от 11 а клас. Олимпийският химн беше изпълнен на английски език от Габриела Генова, ученичка от 8 б клас, а нейни съученици изписаха олимпийските кръгове облечени в съответния цвят тениски.

Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни - в момента е в усилена подготовка за игрите в Токио идния месец. Състезателката по спортна стрелба бе сред първите, спечелили виза за японската столица, където ще стане и първата българка с участие на 7 олимпиади.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Древните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игрите да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.