Руски военни откриха предупредителен огън срещу британски кораб в Черно море
Секция: Русия
23 Юни 2021 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски военни откриха предупредителен огън срещу британски кораб в Черно море

/КРОСС/ Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския разрушител Defender в Черно море. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, това е направено, за да се спре нарушаването на руската държавна граница от страна на кораба.

"Черноморският флот, съвместно с Граничната служба на ФСБ на Русия, спря нарушаването на руската държавна граница от разрушителя на британския флот край нос Фиолент. Граничният патрулен кораб и бомбардировачът Су-24М откриха предупредителен огън", съобщиха от ведомството.

„В 11:52 часа на 23 юни разрушителят HMS Defender на британския флот, действащ в северозападната част на Черно море, премина държавната граница на Руската федерация и навлезе за 3 км в териториалното море в района на нос Фиолент", се посочва в информацията.Преди това корабът е получил предупреждение за използване на оръжия в случай на нарушение, но не е отговорил на него.

"В 12:06 и 12:08 часа граничният патрулен кораб изпълни предупредителен огън. В 12:19 самолетът Су-24М извърши предупредителна бомбардировка с 4 осколочно-фугасни запалителни бомби OFAB-250 по курса на разрушителя", уточняват от руската страна.

В 12:23 ч миноносецът е напуснал териториалните води на Руската федерация.

Във връзка с инцидента Министерството на отбраната в Москва е привикало военното аташе на Обединеното кралство.