Зам.-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2021 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Зам.-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор

/КРОСС/ От днес затворът в Пазарджик има обучителен център, който ще подпомага социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване. След преустройството на производствен цех в двора на затвора, модерният обучителен център разполага с осем класни стаи, кабинети, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности, като капацитетът за обучение е до 96 лишени от свобода и служители. Средствата за преустройството и оборудването, в размер на 461 хиляди лева, са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/, по проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите".
„Благодарение на финансовата подкрепа на Кралство Норвегия чрез програма „Правосъдие" на НФМ се изпълняват ключови проекти за подобряването на материално-техническата база на местата за лишаване от свобода и на местата за задържане, предлага се и се анализира необходимостта от извършването на законодателни промени, както и мерки за ефективното поправително въздействие на наказанието чрез образователни дейности и корекционни програми", заяви днес при откриването заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.
По Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане" на НФМ, чийто бенефициент е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/, се предвижда в затворническите общежития „Хеброс", „Самораново" и „Строител", съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото. Включени са и дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора-Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца. Сред гостите на церемонията днес в Пазарджик бяха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов, председателите на районния, окръжния и административния съдилища в Пазарджик, представители на районната прокуратура, местната изпълнителна власт.
Видеообръщение към участниците в събитието отправиха и партньорите от Норвежката корекционна служба.