20 нови услуги вече са достъпни чрез Портала за електронни административни услуги на МВР
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2021 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 нови услуги вече са достъпни чрез Портала за електронни административни услуги на МВР

/КРОСС/ В резултат на реализирания от Дирекция „Комуникационни и информационни системи" проект е извършено надграждане и интеграция на Портала със системите за е-автентикация, е-връчване и е-плащане

Дирекция „Комуникационни и информационни системи" приключи изпълнението на проект „Реализиране на електронни административни услуги" по Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския социален фонд.

Чрез надградения и с нова визия Портал за електронни административни услуги от 21 юни 2021 г. са достъпни разработените 20 нови услуги по направления на дейност „Пътна полиция", „Контрол на общоопасните средства" и „Частна охранителна дейност". По електронен път гражданите и организациите могат да заявяват административни услуги, както досега, и по направленията „Български документи за самоличност", „Миграция", „Пожарна безопасност и защита на населението".

Освен допълнителните административни услуги, Порталът вече разполага с гъвкав и адаптивен механизъм за визуализация и предоставяне на информацията при заявяване на електронни административни услуги. Повишена е и степента на автоматизация на досега съществуващите услуги.

За да ползвате електронните услуги на МВР, е необходимо да притежавате валидно средство за електронна идентификация с високо ниво на сигурност - квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от доставчици на квалифицирани удостоверителни услуги, вписани в националния доверителен списък на Комисията за регулиране на съобщенията. При използване на КЕП за подписване на заявление е необходимо да имате инсталирано приложението BISS на B-trust. Можете да изтеглите приложението от тук.

За извършване на справки и плащания в Портала (включително за дължими глоби по Закона за движение по пътищата, наложени от органите на Пътна полиция), не се изисква КЕП и BISS.