Руското МВнР привиква британския посланик заради "опасните" действия на кораба "Дифендър"
Секция: Русия
24 Юни 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Руското МВнР привиква британския посланик заради "опасните" действия на кораба "Дифендър"

/КРОСС/ Напрежение в Черно море. Русия съобщи, че неин боен кораб е прогонил британски разрушител, защото нарушил руската морска граница край Крим. Москва твърди, че корабът им е стрелял предупредително, а самолет е пуснал и четири бомби по пътя на британците. Лондон отрече да е стреляно по британски кораб, отговори, че техните военни са плавали в украински води, а стрелбите на руските кораби са били заради планирано учение в района.

Британският разрушител "Дифендър" е навлязъл на три километра в руски териториални води в Черно море край нос Фиолент на Кримския полуостров, съобщи Москва. Последвали са предупредителни изстрели от руски кораби. Руски самолет е хвърлил четири бомби по курса на кораба, който своевременно се оттеглил.

Пред британския военен аташе Москва определи действията на разрушителя като "опасни" и настоя за разследване на действията на британския екипаж.

"Бих искала да добавя, че определяме тези действия като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руските закони. Искам и да съобщя, че британският посланик ще бъде призован в нашето външно министерство", каза говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

Нито е имало стрелба, нито корабът е бил в руски води, заяви британският премиер Борис Джонсън. Разрушителят "Дифендър" тази седмица е посетил Одеса, където е подписано двустранно споразумение за модернизиране на украинския флот.

Според Киев инцидентът доказва, че ""агресивната и провокативна политика" на Русия в Черно и Азовско море представлява сериозна опасност за Украйна и нейните съюзници. Преди инцидента Русия призова за отмяна на учението "Морски бриз" с участието на НАТО, което започва на 28 юни в Украйна и Черно море.