Жълт код за опасно горещо време в четвъртък
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2021 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за опасно горещо време в четвъртък

/КРОСС/ Предупреждение от първа степен - жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България издаде Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ за за 24 юни.

Времето на 24 юни във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил ще е горещо, с максимални температури между 35 и 38 градуса.

В сряда жълт код, за опасност от високи температури е в сила за седем области на страната - Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

В четвъртък преди обяд ще бъде слънчево. След обяд над източната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Максималните температури ще бъдат от 30 - 32° в североизточните райони от страната до 36° - 38° в Югозападна България.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд в масивите от Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места и ще прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 21°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 26° - 28°. Температурата на морската вода е 20-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.