Среща на върха в Брюксел заради санкции срещу Беларус и отношенията с Русия и Турция
Секция: СВЯТ
24 Юни 2021 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща на върха в Брюксел заради санкции срещу Беларус и отношенията с Русия и Турция

/КРОСС/ Санкциите срещу конкретни икономически сектори в Беларус, отношенията с Русия и Турция и възстановяването от пандемията с Covid-19 ще бъдат основните теми, които европейските лидери ще разискват на срещата си в Брюксел, която ще се проведе днес и утре.

Срещата на върха на ЕС ще започне с размяна на мнения с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за предизвикателствата в глобален мащаб. След това те ще обсъдят развоя на ваксинационната кампания срещу Covid-19 в ЕС, както и задействането на дигиталния сертификат за улесняване на свободното движение в Общността. Същевременно те ще обсъдят опасностите от мутациите на коронавируса, както и подготовката за бъдещите кризи.

Държавните и правителствени ръководители ще одобрят целенасочени санкции срещу определени икономически сектори в Беларус, които по-късно ще бъдат подробно разработени от Съвета на ЕС.

Останалите теми на тяхното внимание днес ще бъдат също отношенията с Русия и Турция, миграцията и нейните маршрути, за да се облекчи натиска върху външните граници на ЕС.

В четвъртък те ще обсъдят плана за възстановяване от пандемията, а към края на срещата към тях ще се присъединят президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Президенът Румен Радев ще представя България на заседанието на Европейския съвет