ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница „Лозенец“
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2021 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница „Лозенец“

/КРОСС/ ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец". За тях преди седмици служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че от 2019 г. до 27 април тази година в болница „Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, за които има данни, че са незаконни.

България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР. Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков:

„Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда".

Новият директор на болница „Лозенец" Радосвет Горнев заяви за „Хоризонт", че здравното заведение продължава да работи и да изпълнява мисията си:

„Докато институциите не излязат с конкретни становища, ние сме предоставили всичките изискани от нас документи и сме готови за съдействие. Дотогава моля обществото да приеме, че болницата продължава да работи на пълни обороти и да изпълнява задълженията си".

Предишният директор на болницата проф. Любомир Спасов и бившите членове на съвета на директорите на здравното заведение все още се коментирали казаното от Рашков.

При първоначалното оповестяване на информация за неправомерни трансплантации на 3 юни тогавашното ръководство на болница Лозенец" публикува официално опровержение. В него се заявява, че в здравното заведение са спазвани стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор.

Изисквани са нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като става въпрос за чужденци, пише още в позицията.