Стотици проби от ранни случаи на COVID-19 в Ухан са изчезнали, твърди американски учен
Секция: Наука
24 Юни 2021 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици проби от ранни случаи на COVID-19 в Ухан са изчезнали, твърди американски учен

/КРОСС/ Възстановени данни от изтрит научен архив показват открити от китайските учени над дузина оригинални последователности на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19. Те са били изолирани в Ухан преди първите разгласени данни за огнища на коронавируса през декември 2019 г., става ясно от доклада на американския вирусолог д-р Джеси Блум.

Изследователят от центъра за изследване на рака "Фред Хътчинсън" е успял да възстанови 13 от оригиналните последователности, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Всичко това повдига въпроси за причините, поради които оригиналните секвенции са били изтрити и поражда съмнения за автентичността на вируса. "Изглежда вероятно последователностите да са били премахнати, за да се прикрие тяхното съществуване", пише той в доклада, който все още не е рецензиран или публикуван в научно списание.

Д-р Блум е част от група учени, които призовават за повече изследвания, свързани с началото на световната пандемия от коронавирус. Докато преглежда какви генетични данни са публикувани от различни изследователски групи във връзка с вируса, той попада на проучване от месец март 2020 г. с електронна таблица, която включва информация за 241 генетични последователности, събрани от учени от университета в Ухан.

Информацията е била налична в онлайн база данни, наречена Архив за четене на последователности, управлявана от Националната медицинска библиотека на правителството на САЩ. Когато обаче опитва да стигне до архива, д-р Блум открива, че той е изтрит. Озадачен, вирусологът продължава да търси улики. Така открива по-ранно проучване, направено през март 2020 г. и публикувано три месеца по-късно от учен на име д-р Аиси Фу от болницата "Ренмин" в Ухан, в което се описва нов експериментален тест за SARS-CoV-2.

Според него в китайския град са изследвани 45 проби, взети от назални тампони от "амбулаторни пациенти със съмнения за COVID-19 в началото на епидемията". Учените са търсили част от генетичния материал на SARS-CoV-2 върху тях, но в последствие не са публикували действителните последователности на извлечените гени, а само информация за някои мутации във вирусите.

Разглеждайки архива, д-р Блум разбира, че много от секвенциите са били съхранени като файлове в облак, а всяка секвенция се намира в отделен файл, до който се стига с помощта на отделен линк. Благодарение на тези линкове, той успява да възстанови 13 различни последователности от облака, които комбинира с други вече публикувани, с надеждата да постигне напредък в изграждането на родословното дърво на SARS-CoV-2.

Разработването на всички стъпки, чрез които SARS-CoV-2 е еволюирал от вируса на прилепите, е предизвикателство, тъй като учените все още разполагат с ограничен брой проби за изследване. Някои от най-ранните идват от пазара за търговия на едро с морски дарове в Ухан, където възниква първото огнище на болестта.

Вирусите от пазара обаче имат три допълнителни мутации, които липсват в пробите, събрани седмици по-късно. Д-р Блум установява, че в изтритите последователности, които е възстановил от облака, тези допълнителни мутации отново липсват.

Според него това предполага, че преди да достигне до пазара, SARS-CoV-2 е циркулирал известно време в Ухан или извън него. Това заключение ще трябва да бъде потвърдено с по-задълбочен анализ на вирусните секвенции.

Не е ясно защо намерената от д-р Блум информация е била изтрита. Базата данни може да бъде премахната само по искане на учените от университета в Ухан. Според Националната медицинска библиотека, която управлява архива, такова искане е постъпило миналото лято.

"Тези SARS-CoV-2 секвенции са били подадени за публикуване през март 2020 г., но е постъпило искане да бъдат изтеглени от подалия ги изследовател през юни същата година", заяви Ренате Майлс, говорител на Националния институт по здравеопазване.

Според изследовател от университета, пожелал анонимност, информацията е била премахната, за да бъде актуализирана и ще бъде добавена обратно в друга база данни, но това все още не се е случило.

Редица учени критикуват статията на д-р Блум, посочвайки, че не става дума за укриване на информация. Според тях макар и пълните секвенции да не са достъпни в архива, ключовата информация за вируса е публично достъпна вече повече от година и най-вероятно просто се съхранява във формат, който е труден за намиране от изследователите.