Енергиен експерт: Поскъпването на тока и парното е неизбежно
Секция: Анализи
28 Юни 2021 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Енергиен експерт: Поскъпването на тока и парното е неизбежно

/КРОСС/ Поскъпването на тока и парното се налага, защото този път то не засяга само страната ни, неизбежно е, заяви пред БТВ енергийният експерт Васко Начев.

"Всички знаем какво се случи миналата година, пандемията, спад в добивите на нефт и газ, а сега - възвръщането на икономиката в предишни позиции е причината за поскъпването", каза той определи като несериозно твърдението на омбудсмана Диана Ковачева, че скокът в цената е необоснован.

По думите му няма как да не се съобразим с поскъпването на нефта и газа на световните пазари. "В топлоенергията нямаме никакви луфтове, под екзистенциалния минимум се върви при повишаването", уточни експертът.

Начев посочи, че пазарът на електроенергия за битовите потребители е строго регулиран и поскъпването няма да се усети драстично, при тока за бизнеса обаче положението е различно.

Относно ТЕЦ "Марица Изток-2", енергийният експерт коментира, че най-вероятно ще се търси компенсация през БЕХ, защото ако цената на емисиите се вкара в ценообразуването на електроенергията, то сумата наистина ще стане непосилна.