Eксперти: Все по-малко вярваме в здравната система
Секция: Анализи
01 Юли 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Eксперти: Все по-малко вярваме в здравната система

/КРОСС/ Мерките срещу коронавируса са ефективни и са дали нужния резултат. Въпреки това здравната система у нас има нужда от по-добър контрол и реформи. Това обсъждаха здравни експерти в "Денят започва".

"Най-големият проблем с всичко, което се случва през последните години е сривът на доверие към здравната система. Не може тази паника и това насаждане, което се случи, да не даде отражение. Ние все по-малко вярваме на системата. Все по-малко започваме да вярваме дори на лекарите, които лекуват", коментира Иван Димитров от Български пациентски форум.

По отношение на мерките срещу разпространението на коронавируса, адвокат Мария Петрова заяви, че ограничителните мерки не представляват проблем, когато са пропорционални и законосъобразни. Проблемът е в това доколко те работят и могат да бъдат контролирани. Според нея кризата не е само със заболелите, а и с всички останали, на които им се налага да работят в тази среда или да получават медицински грижи.

"И липсата на стандарти, и тези предложения, които са за здравна реформа в тази посока мисля, че ще задълбочат този проблем и силно ще нарушат пациентската безопасност", допълни още адв. Петрова.

По думите ѝ всеки един от нас като гражданин има право на информация и един от основните принципи в управлението на подобни кризи е достъпът до качествена информация.

Според здравния икономист Аркади Шарков премахването на лимитите в болничните заведения е стъпка в правилната посока. Той коментира и предложението за отпадане на хората с трайни увреждания да се явяват за преосвидетелстване пред ТЕЛК комисии.

"Учудвам се, че тази идея не е била предложена досега, защото тя няма минуси.
Всички печелят от тази идея", допълни още той.

Според здравния експерт Иван Димитров има много решения на проблемите в здравната система, които вече съществуват в Европа, проблемът у нас е, че я няма политическата воля и здравеопазването не е в приоритетите на правителството.