Христо Проданов, БСП: Убеден съм, че изборите чрез машини ще бъдат по-честни
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Проданов, БСП: Убеден съм, че изборите чрез машини ще бъдат по-честни

БСП винаги е настоявала да спре порочната практика с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета зад гърба на Народното събрание
 
/КРОСС/ „Голямата цел за демонтажа на това наистина корумпирано и крадливо управление беше постигната на 4-ти април. Необходимо е, обаче, на 11-ти юли това да се затвърди, тоест, българските граждани ясно да заявят, че повече не искат ГЕРБ и Бойко Борисов на власт, защото виждате според актовете на служебното правителство какво се е случвало в България във всички сектори в последните 12 години. За БСП е по-важно какво предстои оттук нататък, няма нужда повече да убеждаваме българските граждани за това колко корумпирано и крадливо е било управлението на ГЕРБ и на Борисов. То се вижда и се доказва всеки ден." Това заяви водачът  на листата на коалиция "БСП за България" в 23 МИР София Христо Проданов в ефира на България он еър. По думите всичко, което в момента служебното правителство изкарва наяве, в последните 4 години БСП се е борила.
Във връзка с "инхаус" поръчките, социалистът заяви: „Винаги е било позиция на Българската социалистическа партия, че никой не бива да печели от данъците на българските граждани, тези пари трябва да бъдат използвани единствено за труд, материали и всичко това да бъде от полза на българското общество. Това се постига единствено и само чрез държавни предприятия", категоричен бе той като допълни: „Винаги сме настоявали да спре порочната практика с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета, зад гърба на Народното събрание. В крайна сметка ГЕРБ не искаха да го променят това, защото са имали интерес по този начин да крадат парите."
Христо Проданов смята, че българските граждани не са с къса памет и знаят всеки един от политическите субекти кой каква биография има, кой с какво се е занимавал, кой е крепил Бойко Борисов и участвал в неговото управление. Затова ще си направят ясната сметка коя е алтернативата за по-доброто бъдеще на България. „Христо Иванов е бил министър на Борисов, а Мая Манолова е била омбудсман с гласовете на Борисов", припомни Проданов. Той допълни, че ако след изборите с ИТН имат съвпадения по определени политики, левицата е готова за подкрепа.
Социалистът обясни, че задачата на социалистите в предизборната кампания е да споделят с българското общество идеите си и визията за развитието на България, а след това всеки ще реши за кого да гласува.
„Миналата година по това време площадите бяха пълни, хората искаха оставките на Борисов и Гешев. Истината е, че ние винаги участвахме в протеста и винаги призовавахме да не се партизира, но в крайна сметка някои се опитаха да си го приватизират", припомни Проданов.
„Политиката е призвана да работи в полза на обществото и обществото трябва да припознае това, което е най-близко до нея. Досега управлението беше насочено с грижа за, корпорациите, а в същото време България става все по-бедна и по-бедна, социалното неравенство расте и посоката на това развитие трябва да бъде обърнато и държавата да започне да работи в полза на българските граждани", категоричен бе Христо Проданов.
Във връзка с преизчислението на пенсиите социалистът заяви: „По времето на ГЕРБ това е беше невъзможно и популизъм, като ние в последните 4 години при приемането на всеки един бюджет се борихме и казвахме колко пари ще струва. Към настоящия момент с основа от 2018 г. на средната работна заплата това ще струва на бюджета по милиард и седем-осемстотин милиона годишно." Той обясни, че по този начин се получава справедливост, а липсата за справедливост е най-големия бич за едно общество.
Предстоящият машинен вот Христо Проданов коментира така: „Надявам се, че няма да има проблем с машините. Аз съм убеден, че изборите чрез машини ще бъдат по-честни. През 2019 г. на местния вот имаше 600 хил. невалидни бюлетини - това са гласовете на ДПС и на "Да! България" взети заедно. Това е правото на демокрацията наистина да се получи това, което са пожелали българските граждани." По думите му машинният вот ще реши проблема с купуването на гласове, тъй като няма да има възможност за платения глас да се снима бюлетината.
Социалистът сподели информация, според която с премахването на броя на избирателните секции в чужбина, в Турция се правят неопределен брой секции с до 300 гласоподаватели, така че да се избегне машинния вот. „Ние настоявахме в 45-то НС това да не се случва, но благодарение на Слави Трифонов, Мая Манолова и "Да! България", това се случи", посочи той.
Христо Проданов бе категоричен, че хора от БСП не са ходили в офисите на Васил Божков, но припомни наличието на снимки, които показват как Мая Манолова, Слави Трифонов и Бойко Борисов са били там.
По мнението на социалиста засега служебното правителство се справя добре с това, което върши и ресурсът, който има. „Има доста качествени министри, които би било добре да останат министри и в рамките на едно следващо парламентарно управление."
„Лидерският въпрос в момента изобщо не е тема за БСП, тъй като ние избрахме своя лидер преди по-малко от година с 80%. Единственият въпрос, който в момента е на дневен ред, е доброто представяне, спечелването на изборите, и оттам нататък управлението на държавата по един прозрачен, честен и по-справедлив за българските граждани начин", завърши Христо Проданов.