Румяна Ченалова: Много скоро Иван Гешев ще бъде отстранен
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2021 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румяна Ченалова: Много скоро Иван Гешев ще бъде отстранен

/КРОСС/ Основният проблем, с който трябва да се справим в страната ни, е корупцията. Според анализа на икономическия екип на Възраждане  за корупционните практики и загубите от тях за бюджета е доста трудно да се направи точна оценка - по обясними причини. Различни международни доклади сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 млрд. лв загуби за бюджета. Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и позовавайки се на раздробена публична информация, оценява потенциалните корупционни загуби на сума между 3 и 6 млрд. лева. В бюджета ежегодно се залагат около 2,5 млрд лева за капиталови разходи, които са една от възможностите за корупция в сериозни размери. Изпълнителната власт заедно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 млрд. лв на година), приближават общ бюджет от 10 млрд. лева на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и социалните дейности надвишават 10 млрд. лева. Ако съберем бюджета на изброените звена, то можем да направим обосновано предположение, че корупционни практики се упражняват върху поне 25-30 млрд. лева. Неизвестното в случая е колко точно процента е корупцията, но ако приемем, че на това глобално ниво тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са между 3 и 6 млрд. лева, с уговорката, че може и да са доста повече. Възраждане обаче не желае да гради финансови разчети основани на предположения, затова за целите на финансовия анализ се спираме на най-консервативния вариант от 3 млрд. лева на година, изтичащи в корупционни схеми. Освен за бюджета, корупцията е заплаха за реда и законността.

„Институцията Прокуратура на практика е престъпна групировка, която изпълнява поръчките на управлението. Това ясно си пролича по акцията, която ДАНС и Прокуратурата водиха срещу Възраждане. Делата срещу мен бяха още един пример за това как престъпния режим на ГЕРБ и ВМРО - БНД може да използва институциите като бухалка.
И в двата случая само безпристрастността на българския съд доведе до справедлива развръзка, защото да кажеш невинен за някого, когото властимащите са решили да притискат, е знак, че надежда за българското правосъдие има.
Не вярвам на прокуратурата в този ѝ състав, въпреки че има много съвестни и свестни прокурори. Новият парламент трябва да намали мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 4 години, с което той да бъде прекратен и да бъде избран нов главен прокурор. Проверките на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 2020 г. и от 2021 г. по сигнала на Веселин Денков за корупционни действия на служители на Комисията и председателя ѝ Сотир Цацаров са напълно безсмислени, с изначално ясен резултат. Комисията е един от органите за контрол, влияние и репресии на олигархично-мафиотския модел. Доказателство за това е и бездействието по установяване на имущественото състояние на политици и магистрати, включени в списъка на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) от 2019 г. Тази проверка е част от функциите на КПКОНПИ, ясно разписани в закона. Цацаров манипулативно заяви, че списъкът на ДАНС съдържа класифицирана информация и не може да бъде огласен, както и че има забрана да се ползват данните, получени по линия на международния обмен на данъчно осигурителна информация за нуждите на наказателно производство. В друг смисъл са разпоредбите на (ДОПК) и Закон за защита на класифицирана информация (ЗККИ).

Цацаров  или не е чел закона или умишлено заблуждава обществото. И той и Гешев са извършили и продължават да осъществяват чрез бездействието си състава на престъплението по чл.288 НК, за което съм подала сигнал до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Подготвила съм и втори сигнал срещу Цацаров за тежки корупционни практики, за което има свидетели и веществени доказателства.
Аз, в качеството си на дежурен съдия, разпитвах лицето, което твърди, че е заплашвано от Борисов във връзка със сигнала му срещу Мирослав Найденов. Моите впечатления от този разпит са, че свидетелят даде показания под натиск и огромен стрес. Всички тези и много други обстоятелства ще станат ясни, само когато Гешев бъде отстранен.
Необходими са законодателни промени, с които да запазим българския съд независим и да прочистим прокуратурата от хора с престъпни намерения" каза Румяна Ченалова.
Румяна Ченалова е кандидат за народен представител, водач на листата на кандидатите за народни представители на политическа партия Възраждане в 10 МИР Кюстендилски и с преференция 102 в 24 МИР София.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината!
България има нужда от Възраждане!
Купуването и продаването на гласове е престъпление.