Проф. Петрова: Ваксините са ефективни до две години след поставянето им
Секция: Коментари
06 Юли 2021 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Петрова: Ваксините са ефективни до две години след поставянето им

/КРОСС/ Никой не може да каже колко трае имунитетът след ваксиниране срещу Ковид-19, защото се намираме в периода на постфазовите проучвания на ваксините. Това каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Тъй като непрекъснато се появяват нови мутации, е възможно точно заради тях, да се наложи поставянето на трета игла в случаите, когато сред населението има разпространен нов щам.

Проф. Петрова е категорична, че сегашните ваксини имат много висока ефективност срещу всички щамове, дори и срещу щама „Делта". Като условието те да са по-ефективни е поставени две дози от ваксината. Не става въпрос, обаче, за обещание човек изобщо да не се зарази, а да преболедува леко заболяването.

Счита се, че ваксините са ефективни поне година или до две години след поставянето, но значение за това имат новите щамове на коронавируса, каза още проф. Петрова.

На този етап повторно ваксиниране на вече ваксинирани хора не е задължително, но ако вариант „Делта" завладее и нашата страна, тогава ще бъде препоръчително.

На помощ идват и новите ваксини, които вече се регистрират и в ЕС вече се разглеждат няколко нови ваксини. Една от тях е ваксината на „Новавакс", което е комбинирана срещу коронавирус и сезонния грип. По думите на проф. Пенка Петрова тя ще бъде регистрирана в най-скоро време.

Ако човек се ваксинира през месеците юни, юли и август тази година, то той е защитен за предстоящия зимен сезон, каза още Петрова.

Наличието на антитела не е показателно за придобития имунитет, обясни тя, като посочи, че след поставянето на ваксина човек има имунитет независимо от нивото на антитела в организма.

Не бива да приемаме ваксината срещу коронавируса като противогрипната ваксина, която е необходимо да се поставя в началото на всеки зимен сезон, каза още проф. Петрова и прогнозира, че ще имаме спокойно лято, което трябва да се използва, за да се ваксинираме.