Еврото – икономическият убиец на България
Секция: Интервюта
06 Юли 2021 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврото – икономическият убиец на България

/КРОСС/ Д-р Костадинов, председател на Възраждане и кандидат за народен представител от 3 МИР Варненски и 25 МИР София, представи пред граждани основните мотиви на икономическия екип на Възраждане за запазване на българския лев, с които обоснова съпротивата на политическата партия срещу влизането на страната ни в еврозоната. На 7-ми юли Възраждане организира протест пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписания от него план за въвеждане на еврото в България. От политическата партия канят всички граждани да се присъединят на събитието, за да защитим българския лев и суверенитет.

Много хора свързват влизането на България в еврозоната само с промяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, е само „върха на айсберга".

Екип от експерти на политическа партия Възраждане анализира икономическите рискове при евентуално влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше организирана подписка за провеждане на референдум срещу приемането на еврото в страната ни. Тя беше подкрепена от над 220 000 хиляди българи.

Някои от основните доводи на Възраждане са:

Загуба на национален суверенитет - с влизането в еврозоната, България прехвърля цялата си монетарна и фискална политика от БНБ към Европейската централна банка (ЕЦБ). Различни параметри на паричната ни политика ще се решават извън България и са еднакви за всички държави-членки на еврозоната. Но какво ще се случи, когато едно решение на ЕЦБ е добро за Германия и лошо за България?! С кого ще се съобрази ЕЦБ? Отговорът е ясен и България ще е големия губещ при всяка противоречива ситуация.

Инфлация при стоките от първа необходимост - почти всеки човек има личен опит или информация от „първа ръка" за огромните сътресения при цените на стоките от първа необходимост в първите години след приемане на еврото в други държави. Официалните данни сочат между 10% и 30% ръст на цените на храните в първите 2 години, който се обяснява със спекулации от страна на търговците и закръгляне на цените нагоре. Всеки четвърти българин или 1.6 милиона души живеят под прага на бедността и е немислимо да оцелеят при подобен финансов удар.

Валутният борд е апетитна хапка за мафията в България - курсът на лева към еврото в момента е фиксиран на 1.95583 и се гарантира от резерв от около 45 млрд. лева. Влизането в еврозоната означава премахване на валутния борд, прехвърляне на част от този резерв към ЕЦБ, а другата част от него ще остане на разположение на правителството, което и да е то.

Докато България не се е справила с високите нива на корупция, то има реален риск да бъдат източени десетки милиарди лева при влизането ни в еврозоната и закриването на валутния борд. В допълнение, премахването на борда ще разреши на правителството (което и да е то), да започне да тегли заеми. 

Ще плащаме дълговете на други държави. Влизането в еврозоната означава и влизане в Европейския механизъм за стабилност, който бе създаден след икономическата криза в Гърция. Неговата цел е да субсидира задлъжнели държави, като за целта всяка държава-членка плаща годишна вноска към общ фонд за стабилност.

По изчисления на икономическия институт към БАН, България ще плаща на година над 1 млрд. лева вноска. С най-голям дълг и съответно със субсидия към този момент са Гърция, Италия, Испания и Португалия. България няма да получава средства, защото държавният ни дълг е под 30% от БВП и е далеч под средните нива за еврозоната (над 80% от БВП). Има и клауза, която ни задължава при финансова криза да отделим за периода на кризата до 15% от БВП, което в нашият случай са около 15 млрд. лв. Това е практически невъзможно при централен бюджет от 30 млрд. лв. Тази клауза означава заробване на България и абсолютна зависимост от ЕЦБ.

"Ще влезем в клуба на богатите, ама друг път!" - Един от основните аргументи е, че еврозоната води до икономически просперитет, но това твърдение не се подкрепя от никаква официална статистика. Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. Всички запазват ръст на БВП от около 1-3%.

Ще имаме стабилност на банковата система, ама друг път! - Вторият известен аргумент, който ни се натрапва е, че ще има стабилност на банковата система и фалитите на банки ще станат практически невъзможни.

Тук е напълно достатъчно да отбележим, че ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП. В Италия се случи нещо подобно - техния дълг към момента е 150% спрямо БВП. Това са държави с практически фалирала банкова система и икономика.

Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. На практика, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш!

Няма връщане назад! Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент и вероятно ще отнеме поне 5 години.

Това са някои от основните аргументи, защо България не трябва да приема еврото и да се отказва от българския лев. Не става въпрос просто за патриотично чувство, а за реален прагматизъм. На практика ползи почти няма, а рисковете са сериозни, мащабни и необратими.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината!

България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.