Плащаме с евро от 2024 година
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юли 2021 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плащаме с евро от 2024 година

/КРОСС/Безплатно превалутиране на парите в сметките ни от левове в евро и етикети с две цени в магазините. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане Национален план за въвеждане на еврото. В същото време се оказва, че в плана не е записан фиксираният курс лев - евро. През първия един месец от деня на въвеждането на еврото и двете валути ще са в обращение едновременно.

Така, ако се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 година, до края на месеца лев и евро ще бъдат заедно платежно средство. После остава само еврото.

От датата на членство в еврозоната всички разплащателни и спестовни сметки, както и депозити, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро.

Шест месеца от датата на въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи" ще обменят безплатно на каса пари от левове в евро. Следващите шест месеца ще могат да налагат такса за услугата.

БНБ ще обменя без такса банкноти и монети за неограничено време.

Година след въвеждането на еврото на етикетите в магазините ще пише и двете цени в евро и лева.

Според старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев не се очакват големи сътресения и изненади след преминаването към еврото.

Предвижда се КЗП да организира кампания „Честен търговец" и да прави „черен списък" с некоректните търговци.

Като контролен орган ние така или иначе ще следим за това, което въвеждането на еврото ще ни задължи, а именно правилното превалутиране на цените от лева в евро и обявяването на двете цени в този преходен период. Кампанията, която ще проведем успоредно с това, означава, че тези, които сме хванали в нарушение, ще бъдат публично показани, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.