Тръмп съди "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" за цензуриране
Секция: СВЯТ
08 Юли 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп съди "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" за цензуриране

/КРОСС/ Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е подал съдебен иск срещу компаниите Twitter, Facebook и Google на групата Alphabet, както и срещу техните ръководители, с твърдение, че незаконно заглушават гласовете на консервативните американци.

Искът е подаден в Маями и в него се казва, че базираните в Калифорния медийни платформи са нарушили свободата на словото, гарантирана от Първата поправка на Конститцията на страната. Екипът на Тръмп се опитва да получи на случая статут на грпов иск, т.е. че представлява интересите на друг ипотребители, включително на YouTube, които твърдят, че незаконно им е отнето правото да се изразяват.

Три обвинения със същите мотиви са подадени срещу Марк Зукърбърг, Джак Дорси и Сундар Пичай.
"Ще постигнем историческа победа за американската свобода и в същото време на свободата на словото", заяви Тръмп на пресконференция в голф курорта си в Бедминстър, щата Ню Джърси.

Компаниите закриха неговите профили по-рано тази година с обяснение, че на тях се нарушава забраната да се възвеличава насилието. Сега Тръмп иска съдът да отмени действието на Член 230 от закон, определящ, че тези интернет компании не са отговорни за съдържанието, което публикуват на тях техните потребители. Според него тези гиганти попадат под действието на Първата порравка, което означава и възможност да бъдат обвинени в цензура.