План за справяне с Covid-19: Затваряне на детски градини само в краен случай
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2021 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
План за справяне с Covid-19: Затваряне на детски градини само в краен случай

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя План за действие при нова вълна от COVID-19.

"Планът най-общо се основава на следните принципи - направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна", каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. "Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни", уточни д-р Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде "ефективен и с ясна цел - намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната".

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население - зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост - оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2 500 заети легла - зелена зона. От 2 500 до 6000 заети легла - оранжева зона, от 6 000 до 9 000 - червена зона и над 9 000 заети легла - тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост