Разследване: МЗ е купувало китайски лекарства срещу COVID-19 без нужната документация
Секция: Анализи
08 Юли 2021 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследване: МЗ е купувало китайски лекарства срещу COVID-19 без нужната документация

Лекарствата са били разпределяни за общо лечение по болниците в пълен разрез със закона

/КРОСС/ АКФ сигнализира прокуратурата за нередности при закупуване на китайски лекарства, както и за последващото им, противоречащо на закона разпределение към болничните заведения в страната.
На извънредно заседание от 3-ти април 2020 г. правителството одобрява два проекта на договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Единият е за доставка на 171 429 оп. Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. Другият - за доставка на 30 хил. оп. от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg. на обща стойност над 629 хил. щатски долара. Лекарствените продукти са предназначени за лечение на COVID-19.
Съгласно чл. 7 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина („ЗЛПХМ") за да бъде разрешен за употреба в България който и да е лекарствен продукт, той трябва или да е получил разрешение за употреба от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) по реда на ЗЛПХМ или от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) по реда на Регламент (ЕО) № 726/2004.
Чл. 10. ал. 1 от ЗЛПХМ обаче позволява в извънредни обстоятелства (епидемии, радиация, химическа заплаха) и липса на подходящ разрешен за употреба лекарствен продукт, министърът на здравеопазването, по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), да разреши за определен срок лечение с неразрешен лекарствен продукт, с цел преодоляване на извънредната ситуация.
Точно на това основание, на 5-ти май 2020 г. е разрешена употребата на двете китайски лекарства за лечение на COVID -19. Разрешението е със срок до отпадане на извънредната епидемична обстановка.
В края на май, благоприятното въздействие на хининовите препарати върху болните от COVID-19 е напълно отречено в научните среди. Появяват се публикации дори за вредно въздействие на препарата върху лечението и върху нивото на смъртност. На 04.07.2020 г. Световната Здравна Организация (СЗО) приема с незабавен ефект препоръката на Международната координационна комисия на Проучване „Солидарност" (Solidarity Trial's International Steering Committee) клиничните изпитвания с медикамента хидроксихлорокин да бъдат прекратени. Причината - лечението с медикамента води до малко или никакво намаляване на смъртността на хоспитализираните пациенти с COVID-19.
Междувременно, в средата на юли, зам. здравния министър Жени Начева поема ангажимент пред председателя на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, част от китайския хидроксихлорохин да бъде предоставен на страдащите от лупус и ревматоиден артрит, като това ще се случва безплатно чрез болниците, където пациентите се лекуват. „Такива действия са в пълно противоречие с реда за разрешаване за употреба на лекарствени продукти. Именно стриктното спазване на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гарантира достъпа на българските граждани до безопасно, качествено и ефикасно лечение" - коментира София Желева от правната програма на АКФ и допълва, че „съгласно решението на МС от 03.04.2020 г. и заповедта на министър Ананиев от 14.05.2020 г., хидроксихлорохинът, който МЗ с готовност ще предостави на пациентите, страдащи от лупус и ревматоиден артрит, е закупен и разрешен за употреба единствено и само за болнично лечение на COVID-19. Употребата на двата китайски медикамента за всякакво друго лечение е грубо нарушение на закона и крие опасност за пациентите".
С 3 бр. писма от 25.06. и 17.07. 2020 г. на министър Ананиев и зам.-министър Начева, всички поръчани количества Hydroxychloroquine Sulfate и Azithromycin са разпределени към всички РЗИ за лечение на COVID-19, лупус и ревматоиден артрит и общо антибиотично лечение (за азитромицина). РЗИ от цялата страна потвърдиха за АКФ, че са получили лекарствата и са ги изпратили към болничните заведения в районите си.
Писмата на зам. мин. Начева и на министър Ананиев до директорите на РЗИ в страната, с които двата лекарствени продукта от Китай са отпуснати за лечение на пациенти с ревматоиден артрит и лупус, са не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашават здравето на българските граждани, които ще ги приемат, категоричен е екипът ни.
АКФ отправи подробни въпроси към компетентните институции, сред които МС, МЗ, ИАЛ, относно сключените договори и последващите действия по проверка и разпределение на лекарствата. Повече от 6 месеца, както и съдебен процес бяха нужни, за да получим отговори.

От анализа на предоставената ни от институциите и от публично достъпната информация, установихме следното:

- На 15.05.2020 г., 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulphate tablets 100mg x 14 и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible tablet 250mg х 12 са доставени и предадени на отговорно пазене в „Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД.

- Едва 12 от общо над 200 хил. опаковки от двата медикамента са изпратени в ИАЛ за анализ.
- В съдебно заседание пред АССГ, ИАЛ, изрично заявиха, че тестваните 12 бр. опаковки, са им били изпратени без каквато и да е придружаваща документация - изпратени са единствено в опаковката, съдържаща блистерите с таблетките.

- С писмата на Начева и Ананиев на практика се разрешава и указва двата медикамента да се използват, както за лечение на COVID-19, така и за лечение на ревматоиден артрит и лупус (за хидроксихролохина), така и за общо антибиотично лечение (за азитромицина), в нарушение на закона.
- Разрешаването на продуктите за обща употреба е не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашава здравето на пациентите, които са ги приемали или ще ги приемат. Това е така, защото лекарствата са произведени от напълно неизвестни производители, за които липсва публична информация и дори фирмен уебсайт, дошли са в страната без никаква придружаваща медицинска документация и без никакви данни за характеристиките и свойствата им. На практика те са предоставени на пациентите само въз основа на химичен анализ на общо 12 опаковки от общо над 200 000 опаковки лекарства.
- Използването на китайските лекарства за лечение на COVID-19 също е направено в ущърб правата на българските граждани и в условията на застрашаване на здравето и живота им. Това е така понеже разпределянето от МЗ на всичките 171 хил. опаковки хидриксихлорокин и 30 хил. опаковки азитромицин за лечение на пациенти с COVID-19 се случва повече от месец след обявяването на позицията на СЗО (с която спира лечението на COVID-19 с хидроксихлорокин заради установено вредно въздействие на препарата) и преустановеното използване на медикамента от редица държави.
- За закупуване на лекарствата няма сключени договори и не са взети никакви мерки за защита правата на българската страна като купувач.

„Така, установените и подкрепени с официални документи факти пораждат сериозни основания да се съмняваме дали е положена дължимата грижа за здравето на българските граждани, при положение, че са им раздадени лекарства, с ненадлежно проверено качество и при наличие на сериозни научни данни за компрометираната резултатност на този вид лечение на COVID 19" заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ ни и допълни, че „с цел изясняване на всички наши съмнения и защита здравето на българските граждани, АКФ внася сигнал до прокуратурата и ще предостави цялата информация, с която разполага".