Само децата на ваксинирани родители – на градина при четвърта вълна от COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2021 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само децата на ваксинирани родители – на градина при четвърта вълна от COVID-19

/КРОСС/ Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви в студиото на „Здравей, България" здравният министър Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето. Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лева, коментира Кацаров.

Сега сме в „зелена" зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата" зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в червената зона. При ръст от 25 пъти, влизаме в „тъмночервената" зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията, поясни министърът на здравеопазването.

Той коментира и идеята при евентуална нова тежка вълна заведенията да могат да работят, ако персоналът е имунизиран.

Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор, обясни Кацаров.