МЗ: Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19
Секция: Здраве
09 Юли 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ: Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19

/КРОСС/ Днес, 9 юли, МЗ публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Промените предвиждат, чрез субсидиране от страна на министерството, лечебни заведения да поддържат резерв от лекарствени продукти, необходими при лечението на пациенти с COVID-19. Увеличеният брой хоспитализирани пациенти през предходните вълни на COVID-19 доведе до по-високо потребление на лекарствени продукти, прилагани в процеса на лечение на коронавирусната инфекция, поради което се стигна до липса или недостиг на определени лекарства. С предложените промени се цели обезпечаване на нуждите на лечебните заведения при нова кризисна ситуация, свързана с разпространението на COVID-19.

Създаването на резерва и лекарствените продукти, които ще бъдат включени в него, ще бъдат определени със заповед на министъра на здравеопазването, по предложение на експертните съвети по съответните медицински специалности. В заповедта ще бъдат разписани критериите и редът, при които резервът ще се разпределя и използва за нуждите на лечебните заведения, на които липсват или не достигат такива лекарствени продукти.

Лекарствата, които ще са част от резерва, са включени в протоколите за болнична терапия в изготвения от Министерството на здравеопазването „Интерактивен справочник за лечение на COVID-19".