ГЕРБ загуби първи избори от 12 години
Секция: Анализи
12 Юли 2021 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ загуби първи избори от 12 години

/КРОСС/ ПП ГЕРБ, която доминира през последните 12 години в българския политически живот, губи извънредните парламентарни избори за 46-о НС. В края на изборния ден паралелните преброявания на социологическите агенции показаха, че ГЕРБ и "Има такъв народ" имат сходни резултати - около 22%. Към 20 ч. партията на Бойко Борисов водеше, но с разлика около един процент. При 70 процентна извадка обаче "Алфа рисърч" даде предимство за партията на Слави Трифонов. При 90% извадка "Галъп" също промени прогнозите си и обяви, че води "Има такъв народ". След това промяната бе потвърдена и останалите агенции.

БСП запазва третата си позиция - 15.1%, но "Демократична България" е по петите й - изостава с около половин процент. При извадка от 98 на сто "Маркет линкс" даже даде преднина на ДБ пред БСП.
ДПС за първи път се очертава да бъде пета парламентарна сила - с около 12%. В НС намира отново място и шеста партия - "Изправи се! Мутри вън!" - 4.8-5%.

В резултатите не са отчетени резултатите от чужбина, които на миналите избори масово гласуваха за "Има такъв народ", Демократична България и ДПС.

Патриотите, "Възраждане" и партията на Васил Божков отново не успяха да преминат избирателната бариера от 4%, показват първите прогнозни резултати.
Според "Галъп" разпределението по мандати според екзитпола ще е :

ИТН - 62 депутати
ГЕРБ - 61
БСП - 38
ДБ - 35
ДПС - 30
ИМВ - 14

Според "Тренд" "Има такъв народ" ще има 65 народни представители, а ГЕРБ - 63. БСП ще имат представителство от 37 народни представители, а Демократична България - 31 . ДПС и ИМВ ще имат съответно 30 и 14 мандата

Това означава, че протестните партии събират 110 или 111 мандата и за да успеят да съставят правителство, са им нужни още 11 гласа подкрепа. Предположенията на наблюдателите са, че вероятно ще ги получат от БСП, която се определи също като опозиционна партия. В сравнение с 45-отото Народно събрание ГЕРБ губи 13 депутати. ИТН печели 8, БСП губи 6, ДБ е плюс 10, ДПС е плюс 1, а ИМВ е в същото положение. Партиите на протеста тогава имаха 92 места, сега са със 110. Както се очаква, вотът от чужбина ще даде преднина на ИТН пред ГЕРБ, но все пак досега не е имало партия победител само с около 60 депутати. Според екзитпола на "Галъп" протестните партии събират 108 мандата.

Изборите за 46-о НС ще се запомнят с рекордно ниската избирателна активност, която вероятно ще бъде около 40%. Плажовете бяха пълни, а избирателите нямаха право да гласуват на друго място, освен по постоянен адрес.

Силно впечатление направи липсата на активност в ромските махали - мнозина отдават това на акциите, които МВР направи през последните дни срещу търговците на гласове. Това дава основание да се твърди, че контролираният вот бе силно ограничен.

В чужбина избирателите бяха също по-малко, отколкото на изборите през април, въпреки че заради машинното гласуване и отварянето на много нови секции, гласуването бе безпробемно.

За първи път в историята избирателите гласуваха масово с машини, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5% от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеха да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите своевременно бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборният процес да започне навреме.

Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция.

Сигналите за нарушения бяха 65% повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване.