Икономистът: Има тенденция за поскъпване на храните
Секция: ИКОНОМИКА
14 Юли 2021 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономистът: Има тенденция за поскъпване на храните

/КРОСС/ Поскъпването на цените на хляба и зърнените храни, млякото, млечните продукти, яйцата, маслата и мазнините вероятно ще продължи, каквато тенденция има през последните пет години. Скокът ще се предопределя, както от това доколко обвързан е с електроенергията производствения процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи.

Отделните стоки нарастват с изключително нехомогенни прирасти, което от една страна говори за общо поскъпване, от друга страна говори, че хората ще го усетят по своя джоб в зависимост от това какво е тяхното потребление, разясни Любослав Костов, икономист, директор на Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ. Той допълни, че цените на стоките от първа необходимост имат ръст.

За последната година около половин милион души получават минимална заплата и тяхната покупателна способност намалява, отбеляза икономистът. Според него е важно да се дефинира каква е сумата без която не можем да си посрещаме основните блага.