СЗО: „Делта“ щамът на коронавируса е открит в 111 държави по света
Секция: Здраве
14 Юли 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: „Делта“ щамът на коронавируса е открит в 111 държави по света

/КРОСС/ Броят на държавите и териториите, в които циркулира силно заразният „Делта" щам на коронавируса, се е увеличил от 6 до 13 юли със седем, до 111, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

„Вирусът SARS-CoV-2 продължава да циркулира и да се развива", се казва в седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО. Подчертава се, че четирите щама, които са категоризирани като „варианти на безпокойство" (VOC) - „Алфа", „Бета", „Гама" и „Делта" - са „силно заразни".

„Делта" вариантът е идентифициран в най-малко 111 държави във всичките шест региона на СЗО през последните два месеца и е по-заразен от другите варианти, които са обект на безпокойство, идентифицирани досега", казват от СЗО. „Повишената заразност означава, че, най-вероятно, „делта" в близките месеци ще стане доминиращ вариант на света".

В допълнение, поради прогнозираното по-нататъшно разпространение на този щам, се очаква повишаване на заболеваемостта и „повишен натиск върху здравните системи, особено в контекста на ниския обхват на ваксинацията". Преди седмица - от 6 юли - щамът „Делта", който е известен на специалистите от октомври 2020 г. след откриването му в Индия, циркулира в 104 държави и територии, а седмица по-рано - в 96.

СЗО не обясни в бюлетина защо „Делта" щамът и други щамове са влезли в някои страни, а в други отсъстват. В същото време организацията подчертава, че наскоро някои държави са смекчили ограниченията, свързани с пандемията. Нараства мобилността на населението и контактите, включително „срещи на малки и големи групи". Увеличава се и броят на пътуванията, които не са изключително необходими.

„Неправилното планиране или оценка на риска от предаване по време на срещи и пътувания създава възможности за разпространение на вируса", обясняват от СЗО. Организацията се позовава на данни от изследвания, според които индивидуалните и колективните мерки за защита срещу инфекция „остават ефективни" срещу особено опасни щамове. В тази връзка СЗО обръща внимание на факта, че пропуските в прилагането на епидемиологично наблюдение, тестване и други мерки, свързани с борбата срещу COVID-19, „зануляват постиженията, постигнати до момента в контрола на пандемията".