Националният археологически институт чества 100-годишнината си
Секция: КУЛТУРА
16 Юли 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният археологически институт чества 100-годишнината си

/КРОСС/ Националният археологически институт чества 100-годишнината си. Това е най-старият научен институт в България, създаден с указ на Цар Борис ІІІ на днешния ден през 1921 година Националният археологически институт работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. и е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България.

„Работата на НАИМ е позната на българската общественост най-вече с изложбите, които представяме в Археологическия музей. Основната дейност на институцията обаче остава скрита за нашите зрители.

Институтът организира и ръководи методически всички теренни проучвания на територията на страната, в това число планирани и спасителни разкопки. Всички проведени в страната теренни археологически проучвания се отчитат в структурата на НАИМ - сподели директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.

Националният археологически институт е предпочитан партньор на чуждестранни университети и изследователски центрове в цяла Европа, Япония и Канада, с които работи по много проекти за опазване на европейското културно-историческо наследство.