Радев: Оставка на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юли 2021 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Оставка на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество

/КРОСС/ Според президента Румен Радев е време партиите да поемат политическа отговорност, защото този път те нямат право на грешка, предаде БНР.

Пред журналисти във Варна държавният глава съобщи още, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите.
Президентът коментира и предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната. Това оглушително мълчание за вихрещата са корупция на най-високи места в държавата, знакивите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха държавата; оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудабните на властт - това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор.Така че, това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента".

Президентът коментира и скандала в спешната болница "Пирогов" като подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в българското здравеопазване. Политическите партии трябва да влязат във диалог и да формират парламентарно мнозинство, заяви от своя страна премиерът Стефан Янев при посещението си в Балчик.