Св. прор. Илия (Илинден)
Секция: Църковен календар
20 Юли 2021 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. прор. Илия (Илинден)

На днешния ден не се влиза във водата, защото морето взима жертва

/КРОСС/ Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия на 20 юли. Църковният празник е наречен Илинден.

Свети Илия се счита за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава „Крепост Господня".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали „летните гръмотевици, летните трескавици". Така според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник - ако знае, би сторил чудеса на този ден.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

На днешния ден не се влиза във водата, защото морето взима жертва. Според народното поверие, какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна.