Глезят животните в зоопарка с домашен сладолед
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Юли 2021 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Глезят животните в зоопарка с домашен сладолед

Рецептата съдържа ябълки, пъпеш и диня

/КРОСС/ Приготвени на място ледени изкушения, пълни с плодове и зеленчуци, получават всеки ден животните в зоопарка в София. "Домашният сладолед", който служителите на зоокъта осигуряват според нужните та различните животни, е начин да спасят обитателите от летните жеги. Краставички, пъпеш, диня, ябълки са сред основните съставки за замръзналите изкушения.

Мечките например получават ледени блокчета с плодове и зеленчуци, без подсладители. Топките от лед служат и за игра, както и за предотвратяване на така нареченото стереотипно поведение при мечките, обясниха от зоопарка. Цели ледени дини и пъпеши също са вариант за забавление и борба за мечоците в жегите.

Някои животни имат езера с достатъчно вода, в които намират спасение срещу жегите. За по-големите обитатели на зоокъта се прави специален разхладителен душ. При маймуните през лятото се слагат басейни, дават им и сладоледи под формата на сорбе. Именно в рецептите за "домашен сладолед" за тях се ползва и единственият подсладител - мед.

От столичния зоопарк напомниха, че не е редно посетителите да дават храна на животните, защото тя може да е опасна за тях. Те увериха, че животните получават достатъчно разнообразна и питателна храна според нуждите им.

В момента от зоокъта водят преговори за пристигането на камили. Транспортът на тeзи животни е голямо предизвикателство и затова от зоологическата градина се надяват скоро да могат да се похвалят с новите обитатели.

Зоопаркът работи без почивен ден от 9.00 до 17.00 ч., а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 18.00 часа.