Англичаните анулират полетите към българското Черноморие, втурнаха се към Испания
Секция: Туризъм
20 Юли 2021 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Англичаните анулират полетите към българското Черноморие, втурнаха се към Испания

/КРОСС/ Новите ограничения за граждани на държави, които са в червената зона и по специално за тези от Великобритания, доведоха до масово анулиране на резервации в курортите по Южното Черноморие.
Първият чартърен полет от Острова се очакваше да кацне следващата седмица в Бургас, но заради рестрикциите, които нашата страна въведе, е отменен, предаде БНТ.

В петък Великобритания постави страната ни в "зелената зона" и на практика позволи на туристите да почиват у нас. От днес обаче, България забранява на британците да влизат страната ни, което доведе до масова отмяна на резервациите в хотелите в големите курорти на юг.

Ситуацията е доста трагична. Това бялото, което е, това са провалените резервации на английски туристи, които ние очакваме с интерес. Тази година започнахме да работим с тях, казаха, че ще дойдат, но ето резултата. Сега се налага отново да търсим други клиенти, на които да ги дадем. Предполагам, че ще бъдат заети от българи и румънци, каза Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.

Невъзможността да бъдат планирани почивките от чужбина е сериозен проблем пред бранша, който ще се отрази и на следващия летене сезон, смятат хотелиери. Липсата на британски туристи може да се отрази пагубно не само на бизнеса в Слънчев бряг.

За нас основните пазари са Великобритания и Германия и то не само за България и за други съседни нам страни, които са ни конкуренти. Защо се спират хора, които са ваксинирани не с една, а с две дози от ваксина, призната в Европа. Нали идеята на всичко това, което правим в момента от началото на пандемията е да се ваксинираме, каза Христо Чапкънов, хотелиер.

Към момента курортите на север от Бургас са пълни предимно с туристи, които са в зелената зона.

От Летище Бургас обясниха, че всички чартърни полети за месец юли от Великобритания са анулирани. Първият заявен е на 2 август, а три дни преди това ще бъде преразгледан въпросът дали британците ще останат в червената зона.

Англичаните се втурнаха към Испания

И докато резервациите на англичаните у нас са отмени, то резервациите за полети от Великобритания до Испания нарастват чувствително след обявяването на отмяната на карантината за ваксинирани британци след завръщането в родината им. Това сочат данни на браншова асоциация, цитирана от Франс прес и БТА.

Много авиокомпании са установили значително увеличение на резервациите в сравнение с миналата седмица, понякога четирикратно, но трябва да се има предвид че началната база за сравнение е много ниска, изтъкна Хавиер Гандара, председател на Асоциацията на авиолиниите (ALA), обединяваща компании, представляващи 85 процента от въздушния трафик в Испания. Сред тях са Иберия (Iberia), Ер Франс (Air France), Вуелинг (Vueling), Райънеър (Ryanair), Изиджет (Easyjet) и други. Гандара каза това във видеоизявление, адресирано към медиите.

Той обаче предупреди, че несигурността остава много голяма, тъй като е възможно отново да бъдат въведени ограничения в бъдеще.

От днес напълно ваксинираните британци и бладежите под 18 години, завръщащи се от страна от оранжевия списък (като Испания), вече не трябва да остават под карантина при завръщането си. Изолацията можеше да продължи до 10 дни и разколебаваше мнозина, които трябваше да се завърнат на работа след отпуските.

Преди пандемията французите, германците и най-вече британците бяха в челната тройка на туристите в Испания