Covid-сертификат вече се изисква и за супермаркетите в Кипър
Секция: СВЯТ
20 Юли 2021 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-сертификат вече се изисква и за супермаркетите в Кипър

/КРОСС/ Дори и за пазаруване в супермаркет в Кипър вече се изисква клиентите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест, направен през последните 72 часа. От 5 ч. тази сутрин влизат в сила нови по-строги мерки, за да бъде овладяно силното разпространение на коронавируса.

До 31 юли коронавирусният "Безопасен пропуск" ("SafePass") е задължителен за всички места на открито и закрито, където съгласно здравните протоколи могат да се съберат повече от 20 души. Сертификатът удостоверява ваксиниране, преболедуване или 72-часов тест. Той обхваща търговските обекти, включително супермаркети, но без самостоятелни малки магазини. Пропускът важи и за ресторанти, нощни клубове и други места за развлечения, като гостите в тях трябва да са само седящи, най-много до 10 души на маса и танците не са разрешени. Гражданите трябва да имат документа и при ползване на обществения транспорт, при получаване на различни услуги в държавния и частния сектор, в банки, клиентски центрове.

Правителството взе решения за затягане на режима в петък, след поредица от рекорди с над 1 000 нови ковид-случая на денонощие. В понеделник броят им също надвиши 1 000 при направени почти 70 000 теста.

Незабавно да се премахне "Безопасният пропуск" и изискването за задължителни тестове 2 пъти седмично за неваксинираните бе основното искане на големия протест, състоял се в Никозия в неделя.