Клинт Истууд се оттегля от киното на 92-годишна възраст
Секция: Шоубизнес
20 Юли 2021 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клинт Истууд се оттегля от киното на 92-годишна възраст

/КРОСС/ Американският актьор и режисьор Клинт Истууд се оттегля от филмовия свят на 92-годишна възраст, съобщава БГНЕС, цитирайки легендата на седмото изкуство, който казва, че „трябва да остарееш достойно".

Звездата от "Мръсният Хари" и „Добрият, лошият и злият" информира обществеността, че повече няма да прави филми:

„Вярвам, че способността да остаряваш достойно е ценно умение. За мен е твърде късно", написа 91-годишният актьор в „Туитър" с колаж от снимки от различни периоди от кариерата си, продължила повече от 60 години.

От известното му превъплъщение в „За шепа долари" до „Момиче за милиони" и „Трафикантът" Истууд е изиграл безброй запомнящи се роли.

Във филмографията му като режисьор и продуцент блестят „Непростимо", "Река на тайните", „Момиче за милиони", „Писма от Иво Джима" и редица други.
Клинт Истууд е роден през 1930 г. в Сан Франциско. Семейството му често се мести в градове в Западното крайбрежие на Съединените щати заради работата на баща му.

Истууд прекарва тийнейджърските си години в Окланд, където завършва през 1949 г. техническа гимназия. Той е работил на бензиностанция с баща си, а също е бил дървосекач, спасител на плажа, пожарникар в стоманодобивна фабрика, чистач на басейни и т.н.

В началото на 50-те години той се увлича по актьорското майсторство. Печели световна слава най-вече благодарение на участието си в уестърни. Успешен е и като режисьор, продуцент и композитор.

Носител е на множество награди, включително две награди „Оскар" за най-добър режисьор и две за най-добри актьорски постижения, „Златен глобус", „Сезар", DGA (наградите на Американската режисьорска гилдия).

Истууд има „най-малко седем" деца. От първата си съпруга Маги Джонсън има две деца - Кайл и Алисън. Той също така има син Скот и дъщеря Катрин от връзката си с Жаклин Ривърс, дъщеря Франческа от актрисата Франсис Фишър и дъщеря Морган от Дийн Руиз.