Битка за места на плажа в Поморие, в 7 часа чадърите и шезлонгите вече са заети
Секция: Туризъм
20 Юли 2021 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Битка за места на плажа в Поморие, в 7 часа чадърите и шезлонгите вече са заети

/КРОСС/ Претъпкани плажове по Южното Черноморие. Туристи спят през нощта върху шезлонги в Поморие, за да си запазят места.

"В 7:50 часа последният шезлонг е зает. Хората, които идват по-късно повтарят "а, няма места". Понякога си правя удоволствието да им обяснявам от колко часа съм тук. Идвам преди 7:00 часа", сподели журналистът Лияна Панделиева, чийто баща е от морския град и тя всяко лято отмаря там.

След този час местата и на свободната зона бързо се запълват. Не се спазва никаква социална дистанция, а руската инвазия на плажа е непреодолима, коментираха почиващи пред Dir.bg.

Руснаците завземат чадърите в ранни зори, друга част от тях атакуват свободната зона, като дори не си прибират плажните хавлии до другия ден, за да си пазят място.

"Заприлича ли сме на Китайско море - човек до човек, хавлия върху хавлия", споделят местните хора.

Заради липса на място на плажа, спасителната вишка е поставена на вълнолома.

А сянката на плажа в Поморие не е никак евтина - 15 лева струва чадър и шезлонг при обещаните занижени цени от началото на пандемията.

Единственото време, в които местните жители могат да намерят прохлада на плажа е между 14 и 16 часа, когато част от почиващите туристи се оттеглят временно, за да прескочат най-вредното време за слънцето, споделят поморийци.

Много туристи има и в "Слънчев бряг".

"Огромна част от тях обаче са доста занижен капацитет. Туристите са от близките страни - Румъния, Украйна, Молдова. Има доста българи. Пътуването им не е свързано с чартърни програми, т.е. пътуват с автомобили", каза хотелиерът Тодор Пастърмаджиев.

Според Христина Славова от Регионалната туристическа камара-Бургас това е сезона на индивидуалния туризъм.

"Той е доста по-успешен спрямо предходния. Организираните почивки са по-малко. Отчитаме ръст на българския пазар. Българите вече не идват само за уикенда. Те почиват между 5 и 14 дни", каза Славова пред NOVA.

Търговци обаче се оплакаха, че сезонът е пред провал за тях, тъй като туристите са бедни.

"Има хора, но за съжаление нямат пари. Само се разхождат, питат, разглеждат и продължават", каза Николай - продавач на дюнери.

"Има поляци, чехи, но не искат да харчат много пари", добавя Георги, който продава храна край плажа.

Снимка: Фейсбук