ЕЦБ: Очаква се банките да "затегнат" изискванията към кредитополучателите
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юли 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕЦБ: Очаква се банките да "затегнат" изискванията към кредитополучателите

/КРОСС/ Банките от еврозоната виждат известно затягане на техните кредитни стандарти през третото тримесечие на 2021 г. на фона на очаквано нарастване на търсенето на корпоративни заеми. Това показват резултати от последното тримесечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута, предаде БНР.В същото време кредитните стандарти се задържаха стабилни през второто тримесечие след значително затягане през миналата година, посочи ЕЦБ в последното си проучване сред най-големите кредитори в блока. Що се отнася до търсенето, данните показват, че фирмите вече са по-склонни да инвестират.

"За първи път от третото тримесечие на 2019 г. насам финансовите нужди на фирмите за дълготрайни инвестиции допринесоха положително за търсенето на банкови заеми, което предполага, че фирмите могат да станат малко по-склонни да инвестират", каза ЕЦБ.

Проучванията за банковото кредитиране обикновено са от съществено значение при взимане на политическите решения на ЕЦБ, но предстоящото в четвъртък (22-ри юли) редовно заседание вероятно ще се съсредоточи върху по-добро приспособяване на стимулиращата банкова политика към нейната нова стратегия.

По-рано този месец ЕЦБ разкри промяна на досегашната си инфлационна цел и заяви, че дълги периоди на слаба инфлация, каквито се наблюдаваха през последните години, могат да изискват по-силни или по-постоянни стимулиращи мерки.

Докато ЕЦБ е малко вероятно да представи нови стимулиращи мерки за привеждане на политиката в съответствие с новата стратегия, тя вероятно ще сигнализира за още по-дълъг период на стимулиране, надявайки се да повиши инфлационните очаквания и в крайна сметка да върне действителния ръст на цените до целевото си ниво от малко под 2 на сто, което не беше постигнато в продължение на почти десетилетие.

Според последното проучване на ЕЦБ, банките очакват кредитните стандарти при ипотечните кредити да останат като цяло стабилни. В същото време банките очакват по-нататъшно нетно увеличение на търсенето на заеми както от фирми, така и от домакинства.

Банките в еврозоната регистрират нарастване на търсенето на заеми или кредитни линии за повечето икономически сектори, заключи ЕЦБ.