Изтекоха първите снимки на новия руски стелт изтребител
Секция: Русия
20 Юли 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изтекоха първите снимки на новия руски стелт изтребител

Компанията "Сухой" смята да продава самолета на чужди пазари

/КРОСС/ Броени часове остават до старта на тазгодишното издание на най-голямото руско авиокосмическо изложение - МАКС 2021. Именно там ще бъде представен нов стелт изтребител, с който Москва планира да се въоръжи. В мрежата обаче вече изтекоха първите снимки на самолета.

Изтребителят е дело на компанията "Сухой" и има един въздухозаборник под кабината и само един двигател, за разлика от "невидимия" Су-57, който е с два. Предполага се, че машината ще има висока маневреност и максимална скорост от 2200 км/ч.

Семейството на Су-27, МиГ-29 и МиГ-31 също са с два двигателя, като последният масов руски изтребител с един двигател е дебютиралият през 60-те години на миналия век МиГ-21. Междувременно американските F-16 и F-35 са само с един двигател. Така новият стелт самолет се оказва доста иновативен за Русия.

Анализаторите отбелязват и друго постижение на Москва. Кремъл е успял да опази разработката на самолета в тайна, като се предполага, че работата по изтребителя е стартирала най-късно преди 5 години, а може би и в началото на миналото десетилетие.

Според в. "Российская газета" на изложението ще бъде показан пълноценен прототип, който може да лети, а не макет.

Руските ВВС биха имали голяма полза от стелт изтребител с един двигател, който е по-бърз и евтин за производство. Освен това подобен самолет би запълнил важна тактическа ниша, тъй като досега в руските военновъздушни сили доминират основно тежки изтребители.

Еднодвигателен стелт самолет има голям потенциал за продажба на чужди пазари, а от "Ростех" вече са публикували видео, в което загатват, че планират продажби на Индия, в Арабския свят, Виетнам и други страни.