Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите му?
Секция: Здраве
21 Юли 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите му?

Около 1 на 1000 души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса

/КРОСС/Водещите симптоми при "Делта" варианта на коронавируса са хремата и кашлицата.Д-р Георги Миндов вече има няколко пациенти, за които е имал съмнение, че са заразени с "Делта варианта" на коронавируса. "Това, което аз наблюдавам в моята практика, са семейните огнища вкъщи, тоест няколко човека в близък контакт в колективи или в дома се заразяват", казва д-р Миндов пред bTV.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 70% от секвенираните проби със специален уред, са на "Алфа" варианта, а близо 30 - на "Делта".

По думите на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб процентът тепърва ще расте. "Мисля, че до около месец може би ще стане доминиращ", каза завеждащата отдел ''Вирусология'' в НЦЗПБ.

Водещите симптоми при "Делта" варианта са хремата и кашлицата.

Клиницистите споделят, че сега загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата.

В страните, където имат повече от 50-60-70% ваксинирано население заболяемостта се измества към по-младите, защото те не бяха до скоро в приоритетните групи за ваксиниране", казва още доц. Гломб.

По думите й само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.